De 16 Habits, beschreven in het boek "Learning and leading with Habits of Mind" door Art Costa en Bena Kallick, zijn the missing link in het Nederlandse onderwijs. Jarenlang is er onderzoek gedaan naar wat mensen succesvol maakt. Hier zijn onder andere typerende karaktereigenschappen uitgekomen die ieder mens kan ontwikkelen. Denk aan volharding, flexibiliteit, creativiteit, samenwerken en met deze zijn er nog veel meer. En om namens de habits te spreken, het lijstje is nooit af. Er blijft altijd ruimte voor verbetering/vernieuwing.
In een eerder stadium werd er gerefereerd naar 'intelligent behaviors' maar al snel vond men dat het doel niet alleen om toegepast gedrag moest gaan maar om een gewoonte.
In de 19e eeuw was men ervan overtuigd dat intelligentie in onze genen en chromosomen zat. Om je vermogen van intelligentie te meten zijn er veel tests en methodieken ontwikkeld zoals de IQ test. Men zag hun intelligentie als onveranderlijk en over de uitslag van zo'n test viel niet te twisten.
Een nieuwe visie ontstond. Het geloof dat intelligentie getraind kon worden nam steeds meer toe. Door het leren van nieuwe vaardigheden, te reflecteren en te blijven proberen was groei merkbaar. Intelligentie werd steeds meer beschouwd als flexibel en iets dat afhankelijk was van haar omgeving.
Leren in de 21e eeuw bestaat niet alleen maar uit kennis. Leerlingen komen in aanraking met een technologische en media gedreven omgeving. Een visuele en informatierijke gemeenschap. Interessant om te weten is niet hoeveel kennis leerlingen kunnen reproduceren maar hoe ze met problemen om gaan. Hebben ze het vermogen om problemen te analyseren, strategieën te bedenken, kansen te zien en te putten uit opgedane kennis en eerdere ervaringen? Geven ze snel op of gaan ze door tot in perfectie. Vinden ze de uitkomst van een probleem het belangrijkst of kunnen ze genieten van het leerproces wat eraan vooraf gaat?
Tegenwoordig weten we dat een hoog IQ geen zekerheid is voor een succesvol leven. En toch is het Nederlandse onderwijs nog steeds veel te prestatiegericht. Kwaliteit van het onderwijs wordt gemeten door het afnemen van toetsen, maar wie meet de verborgen kwaliteiten zoals de Habits die leerlingen voorbereiden op een succesvolle toekomst?
Met de Habits of Mind bezit je een innerlijk kompas dat je door het leven leidt, op school, thuis, in de gemeenschap, in de wereld !
Comments