top of page
  • Foto van schrijverRinke Huisman

The King's speech

Op deze feestelijke dag is de prins Willem-Alexander beëdigd en ingehuldigd. Zijn moeder, inmiddels prinses Beatrix, heeft afstand gedaan van de troon en ruimte gemaakt voor een nieuwe generatie. In de speech van de nieuwe Koning Willem-Alexander maakt hij van de gelegenheid gebruik om zijn moeder nog eens hartelijk te bedanken. Hij presenteert zich als een krachtige en zelfverzekerde Koning en weet nu al zijn eigen stempel te drukken op dit ambt. Daarbij heeft hij altijd al bijzonder veel aandacht gehad voor de sportwereld. Een sportieve wereld waar het talent van mensen voor verbinding zorgt. In zijn speech haakt hij in op de kracht van ons volk en motiveert hij tot persoonlijke groei. Dit is ook kenmerkend voor de visie en werkwijze van OOg.Een selectie uit de speech waar dit nadrukkelijk naar voren komt:


"Eenheid èn verscheidenheid. Eigenheid èn aanpassingsvermogen. Besef van de waarde van tradities èn nieuwsgierigheid naar wat de toekomst brengt. Die kenmerken hebben ons in de loop van onze geschiedenis gemaakt tot wie we zijn."


"Achter hen staan honderdduizenden anderen die zich op hun eigen manier onderscheiden. Ook hun inzet is onmisbaar. De hoop van ons land schuilt in het samenspel van al die mensen, met hun talenten, klein en groot. Vindingrijkheid, ijver en openheid zijn al eeuwenlang onze kracht. Daarmee hebben wij de wereld veel te bieden."

"Als Koning wil ik mensen aanmoedigen om actief gebruik te maken van de mogelijkheden die ze hebben. Hoe groot de verscheidenheid ook is, hoe verschillend onze overtuigingen en dromen ook mogen zijn, waar onze wieg ook stond, in het Koninkrijk der Nederlanden mag iedereen zijn stem laten horen en op voet van gelijkwaardigheid méébouwen."


Onbewust heeft de Koning ook diverse habits of mind verwerkt in zijn speech. Zo spreekt hij over aanpassingsvermogen wat verwijst naar de habit van flexibiliteit. IJver gaat over de habit van volharding. Met een inzet van 100% ergens voor gaan, doorzetten en streven naar vakmanschap en precisie. Vindingrijkheid is belangrijk voor het zoeken naar oplossingen en creativiteit. Dingen vanuit een ander gezichtspunt bekijken en innovatief bezig zijn. De habit of mind die hier bij hoort is creëren, innoveren en verbeelden.


OOg deelt de visie met onze nieuwe Koning als het gaat over talenten. Ieder mens heeft talenten en ieder mens heeft de wereld wat te bieden. Maar ieder mens heeft ook recht op het ontdekken en ontwikkelen van deze talenten, wat nog niet altijd het geval is. OOg wil, net als de Koning, mensen aanmoedigen om deze mogelijkheden te ontdekken en daar actief gebruik van te maken!

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page