top of page
  • Foto van schrijverRinke Huisman

Talentontwikkeling voor iedereen (deel 1)

Talentontwikkeling wordt vaak in verband gebracht met begaafde of hoogbegaafde kinderen. Iets te vaak naar mijn zin. Het boven- (of onder) presteren maakt het noodzakelijk dat het lesprogramma uitgebreid wordt naar hun capaciteiten. Deze theorie wil ik ook zeker niet weerleggen maar in mijn ogen is talentontwikkeling een groei die iedereen kan doormaken ongeacht leeftijd, sekse, intellect, etnische achtergrond enzovoorts.

Een poging tot definitie

Talentontwikkeling is een ruim begrip dat te pas en te onpas wordt geroepen. Maar wat betekent dit nou eigenlijk? Voor een eenduidige definitie van talentontwikkeling ben ik in een literatuurstudie verschillende definities tegengekomen:

“Talent is opgebouwd uit elementen van iemands persoonlijkheid, intelligentie, vaardigheden, interesses, flow en intuïtie. Het is de unieke combinatie van aanleg, wilskracht en oefening.” – Mewe, F.


“Talent is elk zich herhalend patroon van denken, voelen of zich gedragen dat op productieve wijze kan worden ingezet.” – Buckingham, M & Clifton, O.

Een meer wetenschappelijke benadering van het fenomeen talent is de volgende formule:Talent is dan: “Het samenvoegen van vermogen (nurture – educatie, training, ervaring, competenties, vaardigheden, aanpassingsvermogen, flexibiliteit en opvoedbaarheid), motivatie (engagement, tevredenheid, moraal, inzet, uitdagingen, welzijn, verandering), kansen (rol, doorgroeimogelijkheden, leerkansen, kansen op succes, kansen om uit te breiden, systeem van identificatie, assessmentsysteem, mentorschap) en de beïnvloeding van al deze elementen door nature (aangeboren elementen).” – Christiaensen, R., Dochy, F., Kinschots, C., Kyndt, E,. Marcelis, V., Philips, k., Van Cauwenberghe, H., Van den Bogaert, T., Vervaeke, A.

Naast deze elementen is talent ook beïnvloedbaar door de context waarin het tot stand komt. Bij jonge kinderen is dit in veel gevallen op school.
5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page