top of page
  • Foto van schrijverRinke Huisman

Groep 8'ers verlaten basisschool

Bijgewerkt op: 16 aug. 2021


Het is weer zover, een nieuwe lichting pubers verlaat hun vertrouwde basisschool op zoek naar een volgend avontuur. Voor de één is het loslaten een emotionele happening, de ander zit in zijn gedachten alweer ergens anders. Een nieuwe school met nieuwe klasgenootjes, nieuwe vakken en nieuwe leraren. Misschien wel verder weg en grootschaliger dan ze gewend waren. Staan ze stevig in hun schoenen? Hebben ze een schat aan zelfkennis opgebouwd die ze op waarde weten te schatten? Kennen ze hun eigen valkuilen en weten ze waarin te kunnen floreren?


Op de middelbare school komt er heel veel op de kinderen af. Het tempo ligt een stuk hoger en er wordt een hoge mate aan zelfverantwoordelijkheid verwacht. Hebben de kersverse leerlingen de tools in handen om keuzes te maken, te plannen, kennis te vergaren en door te zetten tot hun doel bereikt is? Hebben ze eigenlijk wel een doel? Weten ze waar ze naartoe willen, waarom ze doen wat ze doen? De jaren vliegen voorbij en straks moeten ze alweer een keuze maken voor een vervolgopleiding. En zonder een intensieve begeleiding is gebleken dat veel jongeren een verkeerde keuze maken. Dit heeft onder andere geleid tot een disbalans in de arbeidsmarkt en een groeiende jeugdwerkloosheid.


Dit is te voorkomen door kinderen al vroeg in aanraking te laten komen met alles wat de wereld te bieden heeft. Laat ze met al hun zintuigen ervaren wat er allemaal te kiezen valt. Nodig experts uit die met passie over hun werk praten. Organiseer clinics, workshops en excursies. Laat kinderen hun talenten en passies ontdekken en maak ze daar bewust van. Dan zijn ze na de middelbare school helemaal klaargestoomd voor een leven lang lerende maatschappij!

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page