top of page
  • Foto van schrijverRinke Huisman

Zittenblijvers, een uitstervend soort

Bijgewerkt op: 16 aug. 2021

Als het aan het CPB (Centraal Plan Bureau) ligt dan zijn de zittenblijvers op het basis- en voortgezet onderwijs verleden tijd. Staatssecretaris Dekkers sluit zich daarbij aan. "Zittenblijven is ouderwets en duur." Het CPB kwam afgelopen zaterdag met een rapport naar buiten dat zittenblijvers, leerlingen die dus een jaar extra onderwijs genieten, de schatkist jaarlijks 500 miljoen euro kosten. De oplossing? Zomerscholen en bijscholingscursussen moeten het gat dichten en de achterstand wegwerken.


Motivatie ontbreekt

Argumenten zijn niet alleen het terugdringen van de kosten. Het moet leerlingen ook gemotiveerd(er) houden. Nou vraag ik mij af of het sturen van leerlingen naar zomerscholen en bijspijkercursussen ten goede komt aan de motivatie en het zelfvertrouwen van deze leerlingen. Hoe ervaren zij dat? Is dat ook onderzocht?


Gepersonaliseerd leren

De Algemene Onderwijsbond (AOb) zegt geen voorstander te zijn van een verbod op zittenblijvers. En AOb-voorzitter Walter Dresscher wijst erop dat voor sommige leerlingen een jaar overdoen toch de beste oplossing is. Ik denk dat je ten alle tijden ook de sociaal-emotionele ontwikkeling van een kind in de gaten moet houden, iets waar het CPB met haar cijfertjes geen rekening mee houdt. Het is natuurlijk makkelijk om alle leerlingen langs een meetlat te leggen en hetzelfde te verwachten maar we weten allang dat het zo niet werkt. Ieder kind is uniek dus het zou wel heel bijzonder zijn als ieder kind precies evenveel onderwijstijd nodig zou hebben. Wat betreft het voortgezet onderwijs - en eigenlijk ook het basisonderwijs - ligt volgens mij de oplossing in het gepersonaliseerd leren. Je kunt nou eenmaal niet even goed zijn in alle vakken. Wanneer het mogelijk is om bijvoorbeeld wiskunde op vwo niveau te doen en Nederlands op havo niveau, dan verdwijnen de zittenblijvers vanzelf. Het is namelijk vaak zo dat leerlingen in het voortgezet onderwijs op slechts één of twee vakken tekort komen. Kortom, niet meer doubleren ok, maar dan wel meer ruimte voor: aanbod op maat, flexibele lestijden en programma's. En nee, dat niet proppen in een paar weken in de zomer, maar het hele jaar door aandacht voor het kind als individu!


Lees hier het artikel over zittenblijven dat op maandag 19 jan 2015 in de Volkskrant verscheen: Dekker: 'zittenblijven is ouderwets en duur'

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page