top of page
  • Foto van schrijverRinke Huisman

Help jij mee de wereld wakkerschudden?

Bijgewerkt op: 16 aug. 2021


Eerder al schreef ik over de vraag 'Wat is goed onderwijs'? Onlangs heb ik meegewerkt aan een nieuw project over een andere vraag, geïnitieerd door 3 organisaties die een bijdrage willen leveren aan het in beweging brengen van het onderwijssysteem: Operation Education, Danaë en Tasty Green Life Experience. Zij stelden zichzelf de vraag: Wat is het doel van onderwijs? 100 Nederlanders (waaronder ikzelf), geven antwoord op deze vraag in een boek en documentaire.

Het boek is tot stand gekomen middels een vragenformulier die iedereen kon invullen. Dit zag er ongeveer zo uit:


Categorie 1 bestond uit de volgende (persoonlijke) vragen 1. Wat is belangrijkste wat jij hebt ontdekt? 2. Wat is mooiste wat je hebt ontdekt? (of: leerzaamste, leukste, eerste, gekste, grappigste, vervelendste…etc.) 3. Bij welke leraar heb het meeste ontdekt? 4. Wat heb je vandaag ontdekt? Categorie 2 bestond uit de volgende (onderwijsgerichte) vragen 1. Wat heb je over jezelf ontdekt op school? 2. Welke talenten heb je ontdekt door school? 3. Wat moet het onderwijs ontdekken bij leerlingen? 4. Welke ontdekking is nodig in het onderwijs? Categorie 3 bestond uit de volgende (toekomstgerichte) vragen 1. Welke ontdekking heeft de wereld nodig? 2. Welke ontdekking heeft de wereld echt mooier gemaakt? 3. Wat ga je zeker nog ontdekken? 4. Wie wil je ontdekken? 5. Wat vind jij een inspirerende ontdekking? De hoofdvraag luidde:

Wat is het doel van onderwijs?

Wat ga jij vanaf morgen doen om hier een bijdrage aan te leveren?


Vervolgens is er natuurlijk door de redactie een selectie gemaakt van de gegeven antwoorden. Toen ik het boek las zag ik veel medestanders voor talentontwikkeling, dit stemde mij zeer tevreden! Al met al is het een mooie verzameling uitspraken van bevlogen mensen met een hart voor onderwijs. De boekpresentatie op 29 augustus was de kick-off van een groter project, bedoeld om op grote schaal mensen te inspireren om zelf een antwoord te formuleren. Je kunt hiervoor terecht op de site: http://www.watishetdoelvanonderwijs.nl. Hier is tevens ook het E-book gratis te downloaden. Laat ook je stem horen en help mee de wereld wakker schudden!

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page