top of page
  • Foto van schrijverRinke Huisman

De wetenschap achter de film: Inside out

Bijgewerkt op: 16 aug. 2021


Wat gaat er om in het hoofd van een 11-jarig meisje genaamd Riley? Inside Out van animatie-studio Pixar is een emotionele rollercoaster die een leuk kijkje geven in het brein van de mens. Ontmoet: Joy, Sadness, Anger, Disgust en Fear, 5 emoties die nog wel eens met elkaar botsen. Een uitstekende animatiefilm voor kinderen met hoge educatieve waarde, zeker als je onderstaand TED-ED lesmateriaal gebruikt om de film beter te begrijpen! Bekijk hier alvast de trailer van de film: trailer Inside Out


Het TED-ED lesmateriaal is onderverdeeld in 5 lessen: geheugen, verdriet, activiteit in het brein, slaap, earworms.


1. Geheugen

In de film draait het vooral om de werking van Riley’s hersenen en haar herinneringen. Maar hoe slaan onze hersenen deze herinneringen op, om ze vervolgens later weer terug te halen? En er zijn verschillende soorten herinneringen?


Deze TED-Ed les geeft antwoord op deze vragen en meer, zoals het verhaal van een patiënt met een opmerkelijk stel hersenen.



2. Verdriet

Als Joy de aanvoerder is van deze film, dan is Sadness de navigator. Deze emoties zijn ook vrij prominent aanwezig in onze hersenen als we de film aan het kijken zijn. Inside Out benadrukt het belang van verdriet, het is niet iets wat we gewoon weg kunnen duwen of ten alle tijden kunnen voorkomen. Het is namelijk van cruciaal belang voor ons emotionele en sociale gezondheid en de wetenschap ondersteunt dat idee. In deze les wordt uitgelegd hoe.



3. Activiteit in het brein

Onze hersenen zijn vrij ingewikkeld en ze doen een heleboel dingen, allemaal op hetzelfde moment (niet de minste daarvan houden ons in leven). Deze les helpt de visuele metafoor van Inside Out met de verschillende functies van onze hersenen verbinden.



4. Slaap

Wat is er zo geweldig aan een goede nachtrust? Waarom moeten we eigenlijk lapen? "Inside Out" geeft hier een duidelijk antwoord op in de momenten dat Riley in slaap valt en haar herinneringen naar de langdurige opslag gaan. Dat is niet ver van de waarheid, zoals uit deze les blijkt.



5. Earworms

Earworms is een catchy nummer of melodie die voortdurend door je hoofd spookt. Zit er, net als bij Riley, een liedje vast in je hoofd en krijg je het er niet uit? Wat is er aan de hand? Eigenlijk is deze les een voortdurende wetenschappelijke mysterie met een verrassende geschiedenis.





226 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page